


Genel
Sarı gül yaprak biti (Rhodobium porosum), muhtemelen Kuzey Amerika kökenlidir ancak şu anda Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Güney Amerika bölgelerinde geniş bir dağılıma sahiptir. Rosaceae familyasının bitkilerine saldırır ve bir çilek ve gül zararlısıdır.
Sarı gül yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü
Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.
Sarı gül yaprak biti Kuzey Amerika'da holosikliktir (yani sonbaharda çiftleşir ve kışlamak için yumurta üretir). Dünyanın çoğu yerinde anholosiklik olmakla birlikte, Avrupa'nın bazı bölgelerinde de holosikliktir (yani sadece, sürekli yeni dişi nesilleri üreten doğurgan dişilerle partenogenetik olarak çoğalır) ve genellikle sadece ekili gül ve çileklerde, kuzey Avrupa'daki seralarda veya görece daha sıcak iklimlerde açık alanlarda bulunur.
Kanatsız sarı gül yaprak bitinin başı kahverengimsidir, vücutlarının rengi parlak sarı ile sarı-yeşil arasında değişir veya yeşil ve oldukça parlak olurlar. Kanatlı yaprak bitlerinin sırtlarında siyah sırt işaretler bulunur ve karınları parlak yeşildir. Kanatsız erginlerin boyutu 1,2-2,5 mm arasında, kanatlı örneklerin uzunluğu ise 1,4-2,2 mm arasındadır
Zarar belirtileri
Sarı gül yaprak bitleri genellikle genç, katlanmamış yapraklarda yaşarlar. Nimfler ve erginler bitkiden besinleri alır ve büyüme hormonlarının dengesini bozar. Sonuç olarak, bitkinin gelişimi gecikir ve bu da yapraklarda şekil bozulmasına yol açar. Gecikmiş büyüme ve yaprak dökülmesi verimi azaltır.
Bitki öz suyu, şeker bakımından zengindir, bununla birlikte protein içeriği düşüktür. Bu nedenle yaprak bitlerinin yeterli miktarda protein elde etmek için bol miktarda öz su almaları gerekir. Fazla şeker, tatlı öz su şeklinde salgılanır ve mahsulü ve meyvesini yapışkan hale getirir. Bu tatlı öz su üzerinde siyah küfler gelişir ve bunlar, meyve ve süs bitkilerini kirletir. Aynı zamanda, yapraklardaki fotosentez azalır ve bu da üretimi etkiler. Sarı gül yaprak biti, çileğe ve güllere saldıran birkaç virüsün de bir vektörüdür.