Dünya Gıda Günü
Koppert'in sürdürülebilir gıda üretimi için mikrobiyal çözümleri
Küresel bir pandemi ve iklim değişikliği şartları altında, mahsul direnci, azalan kaynaklarla gıda üretme mücadelemizde hayati bir faktör haline gelmiştir. Her zaman karşılaştığımız soru şudur: Doğal çevremiz ve diğer sınırlı kaynaklarımız üzerindeki baskıyı hafifletmek için gıda üretim sistemlerini değiştirirken, artan bir dünya nüfusu için gıda güvenliği nasıl sağlanır?
Bu sorunun cevabını ararken, tarım ve bahçecilik için yenilikçi çözümlerde bir dünya lideri olan Koppert Biyolojik Sistemleri, bilgi ve araştırmalarının çoğunu bitki sağlığı ve dayanıklılığı, kuraklığa, hastalığa ve patojenlere karşı dayanıklılık gibi mevcut ve ileride meydana gelebilecek gıda üretimi sorunları için mikrobiyal çözümler bulma konusuna yönlendirmiştir.
'Başlangıçta bahçecilik ve tarımdaki zararlıları kontrol etmek için entomolojik çözümlere odaklanan Koppert, bitki sağlığı söz konusu olduğunda bitkinin tamamının, hem toprağın üstündeki hem de altındaki kısımlarının ele alması gerektiğinin farkındaydı. Günümüzde, kaynaklarımızın giderek artan bir kısmı mikrobiyal çözümlere adanmış durumda,' diyor Koppert'in Kurumsal Pazarlama Direktörü Peter Maes. 'Biyolojik zihniyete dayanan bitki sağlığının, hem mikrobiyal hem de makrobiyallerin, bu günlerde tarım ve bahçecilikte karşılaştığımız sorunların çözümüne gerçekten katkıda bulunabileceğine inanıyoruz.’
Koppert'in Tarımsal Gelişim uzmanı Ed Moerman, 'Bakteri, mantar ve virüsler olmadan yeryüzünde yaşam olmazdı. Bunlar, tarımsal verimliliği artırmak için hayati önem taşırlar' diyor. 'Pythium, Fusarium ve Rhizoctonia gibi hastalıkların yanı sıra beyaz sinek gibi zararlılar için bir dizi mikrobiyal çözümümüz mevcut."
Panoramix bu mikrobiyal çözümlerden biri. İçindeki Trichoderma harzianum T22 mantarı bitkileri sadece toprak kaynaklı hastalıklara karşı korumakla kalmayıp aynı zamanda bitki büyümesini de teşvik ediyor. Bacillus bakterileri topraktaki fosforu bitkinin alabileceği forma dönüştürür, patojenlere karşı korur ve kökte bir biyofilm tabakası oluşturarak kötü hava koşullarına karşı bitki direncini arttırır. Mikoriza topraktaki su ve besin maddelerinin bitki tarafından daha iyi emilmesini sağlar. Bu mükemmel karışım, bitkilerin abiyotik streslerle başa çıkmalarını ve kötü yetiştirme koşullarında iyi düzeyde verim ve kaynak kalitesi ortaya koymalarını sağlar.
Tüketici davranışlarının değişimi
Gıda güvenliğini, biyoçeşitliliği ve çevreyi korumak için tarımsal sistemlerin değişmesi gerektiği konusunda artan bir farkındalık vardır. Aynı zamanda, mevcut küresel pandemi, sürdürülebilir gıda üretimi ve güvenli gıdalar için tüketici baskısını hızlandırdı.
Sokağa çıkma yasağı sırasında birçok ülkede karşımıza çıkan boş süpermarket rafları, birçok tüketiciyi aniden sanayileşmiş gıda üretim sistemlerine ilgi göstermeye teşvik etti ve artık gözler bunun sağlığına odaklandı. Bu durum, insanlara, gıdanın hastalıklara karşı dirençte oynadığı rolü hatırlattı. COVID-19'un ortaya çıkmasından birkaç gün sonra satın alma şekilleri değişmeye başladı ve her zamankinden daha çok insan, yiyeceklerini ve diğer ürünlerini çevrimiçi olarak satın aldı. Doğrudan satışların birçoğu yerel çiftçilere, gıda kutusu planlarına ve açık hava pazarlarına gitti.
COVID-19 önlemleri nedeniyle evinden çıkamayan tüketiciler, yemeklerini evde daha fazla yemeye başladı. Daha önce gıdalarımızın kökenine dair bu kadar ilginin duyulduğu zamanlar nadirdir.
'Koppert'te, tüketici bilinci ve gıda üretimi üzerindeki baskılarının artmasını bekliyoruz. İnsanlar, tarım yöntemlerinde kimyasal ajanların kullanımı konusunda giderek daha eleştirici bir hale geliyor ve bu yüzden, dünya çapında mikrobiyal çözümlerin üretimini hızlandırıyoruz,' diyor Peter Maes. 'Mikrobiyal çözümlerin toprak sağlığına ve bitkilerin strese karşı dayanıklılığına katkıda bulunabileceği gelecekteki gıda üretimini iyileştirmenin yolunun bu olduğuna inanıyoruz. Bu, keşfetmemiz gereken yeni bir dünyadır.'
'Mikroplar bir bütün olarak ekosistemin genel işleyişi ve refahı için gereklidir. Hala çok fazla araştırmanın yapılması gerekiyor. Koppert'te biz, bakteri, mantar ve virüslerin görünmez dünyasının gıda üretimi açısından sunduğu büyük potansiyelin farkındayız. Biyotik ve abiyotik streslerle başa çıkabilecek ve yüksek görünür ve besleyici kaliteye sahip dayanıklı mahsuller ortaya koyabilecek daha sürdürülebilir üretim yöntemlerine olanak sağlamak için etkinliği kanıtlanmış, uygun fiyatlı ürünler üretmek amacıyla bu potansiyeli daha da geliştirmek için sıkı çalışıyoruz,' diyor Koppert'ten Ed Moerman.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Raporu'na göre, dünya, 2030 yılına kadar Sıfır Açlığa ulaşma yolunda değil. "135 milyon insan akut açlık çekiyor... COVID-19 salgını şimdi bu sayıyı ikiye katlayabilir ve 2020'nin sonuna kadar 130 milyon insanı açlık riski altına sokabilir.” Rapor, şu anda “açlığın tehlikelerini hafifletmek amacıyla tarımsal verimliliği ve sürdürülebilir gıda üretimini artırmak için ... küresel gıda ve tarımda köklü bir değişim” çağrılarında bulunulduğunu söylüyor. *
*Dünya Gıda Günü 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir. Bu gün, tüm milletlerin dikkatini herkes için yeterli, besleyici ve güvenli gıdalara verdiği gündür. BM, 2015 yılı Eylül ayında Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerini kabul etmiştir. Dünya Gıda Günü, 16 Ekim 2020 tarihinde kutlanacaktır. Daha fazla bilgi için: https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html