Genel
2008/2009 yılındaki istilasına başlamasından bu yana, aslen Asya kökenli olan kanadı noktalı sirke sineği, birçok üzümsü meyve mahsulünde, vişne ve üzümde ciddi verim kayıplarına neden olduğu Kuzey ve Güney Amerika ve Avrupa'ya büyük ölçüde yayılmıştır.
Kanadı noktalı sirke sineğinin yaşam döngüsü ve görünümü
Ergin kanadı noktalı sirke sineği küçük, 2-3 mm uzunluğunda ve kanat açıklığı 6-8 mm'dir. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Ortak isimlerinin nedeni olan her kanattaki büyük birer koyu nokta sayesinde diğer Drosophila türlerinin erkeklerinden veya SWD dişilerinden kolayca ayırt edilebilirler. Dişiler, konukçu meyvenin derisine nüfuz etmek ve yumurtayı meyveye bırakmak için kullanılan güçlü, testere benzeri bir yumurtlama aygıtına sahiptir. Yumurtalar beyaz renkte, 0,6 uzunluğunda ve 0,2 mm genişliğindedir. Her bir yumurtanın meyveden dışarı çıkan iki solunum borusu vardır. Üç larva instarı vardır ve üçüncü instarda larvalar yaklaşık 3,9 mm uzunluğunda olur. Drosophila suzukii'nin pupaları esmer-kahverengi renktedir ve 3 mm uzunluğundadır.
D. Suzukii dişileri, diğer Drosophila türlerinin aksine, yumurtalarını sağlıklı, olgunlaşmamış meyvelerin içine bırakır. Larva gelişimi meyvenin içinde gerçekleşir. Larvalar tamamen veya kısmen meyvede ya da yerde meyvenin dışında pupalaşırlar.
Zarar belirtileri
Yumurtlamadan sonra, solunum tüpleri meyveden uzanır, ancak görülmeleri zordur. Larvaların meyveden beslenmesi meyve dokusunun çökmesine neden olur. Meyveler çökmese bile, meyvede larva oluşumu onları pazarlanamaz hale getirir. D. suzukii’nin yumurtlamasının neden olduğu delikler meyveleri ikincil patojenlere (bakteri, mantar, maya vb.) açık hale getirir. Son olarak, meyvenin bozulması, diğer Drosophila türlerinin saldırılarına karşı savunmasızlığını artırabilir. D. suzukii özellikle ince derili üzümsü meyveler (örneğin ahududu, böğürtlen, yaban mersini, çilek) ve sert çekirdekli meyvelerin (örneğin kiraz, erik) istilalara karşı savunmasız olduğu geniş bir konukçu yelpazesine sahiptir.