

Genel
Bezelye kapsül kurdu (Cydia nigricana), Avrupa’da yaygın bir bezelye zararlısıdır.
Bezelye kapsül kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü
Erginler 12-16 mm kanat açıklığına sahiptir ve kenarlarda siyah ve beyaz şeritleri olan zeytin kahverengisi ön kanatları vardır. Larvalar tamamen geliştiğinde uzunlukları 13-18 mm arasında olur. Başlangıçta beyazdırlar ve daha sonra kılların dibinde koyu noktalar ve kahverengi bir baş ile sararırlar.
Erginler, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklere veya bezelye yaprakları üzerine yumurta bırakır. Yumurtalar 1-3 hafta sonra çatlar, larvalar genç tohum zarflarını delerek içine girer ve yaklaşık 3 hafta boyunca tohumlardan beslenirler. Daha sonra, toprağın içinde bir kozada kışlamak üzere zarfı terk eder. Pupalaşma ilkbaharda gerçekleşir ve erginler Mayıs ayında ortaya çıkmaya başlar.
Zarar belirtileri
Larvaların küçük giriş deliklerinin görülmesi zor olduğundan istila edilmiş tohum zarflarının tespit edilmesi zordur. Tırtıl, bir tohum zarfı içinde dört tohuma kadar zarar verebilir. Zarar ancak bitkiler olgunlaştığında ve çıkış delikleri görüldüğünde veya taze tohum zarfları açıldığında belirgin hale gelir. İstila %0,5'i geçerse, sebze bezelye pazarlanamaz hale gelir.