Genel
Sebzelerde bozkurtlar (Agrotis spp.) bütün dünyada ortaya çıkmaktadır. Önemli türler, örneğin çimde bozkurt Agrotis ipsilon ve susamda bozkurt Agrotis segetum'dur. Bu güvelerin larvaları genellikle toprağa yakın kökler ve bitki kısımları ile beslenir ve bu sırada genellikle genç bitkilerin sapları keserler. Bu onların ortak adlarının kökenidir. Sebzelerde bozkurtlar çok polifagdır ve geniş bir konukçu yelpazesine sahiptirler.
Sebzelerde bozkurtun yaşam döngüsü ve görünümü
Agrotis spp. erginlerinin, soluk böbrek şeklinde bir işareti ve kırmızı bir noktası olan ve renkleri solgun gri ile gri-kahverengi arasında değişen ön kanatları vardır. Eşit dağılmış açık veya koyu gri veya turuncu-sarı renkleri ve geniş, koyu bir kenar çizgisi olan arka kanatları vardır. Kanat açıklığı yaklaşık 40-55 mm'dir ve dorsal toraks, yakın yatan kıllarla kaplıdır.
Yumurtalar ilk başta beyazdır ancak hızla koyulaşırlar. Ayrı olarak veya gruplar halinde toprağa ya da toprağa yakın, bitkinin üzerine bırakılırlar. Larvaların yumurtadan çıkarken koyu renkli bir baş kapsül ve protorasik siperleri vardır ve sarımsı renktedirler; daha sonra toprak kahverengisi ile solgun kahverengi arasında renklerde olurlar. Bunlar ortaya çıktıktan hemen sonra yaklaşık 1,5 mm uzunluğundadır ve tamamen büyüdüklerinde 4 cm veya daha fazla bir boyuta ulaşabilirler. Tırtıllara toprakta tipik, dairesel bir pozisyonda rastlanabilir. Pupanın rengi kahverengi ile koyu kahverengi arasında değişir ve uzunluğu 17-25 mm arasında olur.
Dişiler birkaç yüz yumurta bırakabilir. Altı veya yedi larva evresi vardır. Pupalaşma toprağın içinde gerçekleşir. Sıcaklığa bağlı olarak, yumurtadan ergin evreye kadar olan gelişme yaklaşık 40-60 gün sürer.
Zarar belirtileri
Sebzelerde bozkurtların erken instar larvaları, fidelerin körpe yapraklarıyla beslenirken “delikler” oluşturabilir. Üçüncü ile yedinci arasındaki instarlar negatif olarak fototaksik hale gelir; bunlar çoğunlukla geceleri beslenip gün içinde toprağa gizlenirler. Bu instarların zararı, genellikle genç fidelerin kesilmesi şeklinde görülür ve genellikle kesilmiş fidelerin ölümüne neden olur. Bazen kısmi kesme nedeniyle solma görülür. Larva genellikle bir bitkiyi keser ve hızla diğer bitkilere geçer ve kesmeye devam eder. Bu nedenle, küçük bozkurt popülasyonları, pamuk veya mısır gibi mahsul gruplarını bütünüyle tahrip edebilir. Bitkiler büyüdükçe, yaşlı instarlar bazen gelişen sap içinde tüneller açar ve bitkideki öz su akışını engeller.