Genel
Günümüzde batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis), birçok sera mahsulünde en çok zarar veren trips türüdür. Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) seralarda birçok sebze ve süs bitkisi ve çeşitli yabani otlar dahil olmak üzere çok çeşitli bitkiler üzerinde görülebilir. Özellikle hıyar, dolmalık biber, patlıcan ve birçok süs bitkisi için önemli bir zararlı türüdür.
Batı çiçek tripsinin yaşam döngüsü ve görünümü
Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) altı evrede gelişir: yumurta, iki larva dönemi, prepupa, pupa ve son olarak ergin böcek. Batı çiçek tripsinin (Frankliniella occidentalis) yumurtaları yapraklara, çiçek taç yapraklarına ve sapların yumuşak kısımları içine bırakılır. Yumurtalar bitki dokusu içine testere benzeri bir yumurtlama aygıtı kullanılarak bırakılır.
Larvalar neredeyse saydam beyaz veya sarımsı ile turuncu-sarı arası değişen renklerde olup başları büyük ve gözleri parlak kırmızıdır. Ergin dişilerin rengi çok değişkendir. Renkleri beyaz ile sarımsı turuncudan neredeyse siyaha kadar değişebilir.
Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) çoğunlukla toprağın içinde pupalaşmakla birlikte, pupalar yaprakların üzerinde, çiçeklerin içinde veya diğer korunaklı yerlerde de görülebilir. Prepupa ve pupa dönemleri, gelişmekte olan kanat yumrularından tespit edilebilir. Prepupa ile kıyaslandığında, pupanın kanat yumruları daha uzun ve daha gelişkindir, başın üzerindeki geriye doğru kavisli antenleri ise daha uzundur. Prepupa ve pupa dönemleri beslenmezler ve sadece rahatsız edildiklerinde hareket ederler. Erginlerde her iki kanat da tamamen gelişmiştir.
Zarar belirtileri
Tripsler, yüzey doku hücrelerini delerek hücre içeriğini emmek ve çevre dokuların ölmesine neden olmak suretiyle bitkilere zarar verir. Yapraklar üzerinde bu nedenle oluşan gümüş grisi lekeler ve dışkılarının neden olduğu siyah noktalar bu zararlının varlığının göstergeleridir. Klorofil kaybı bitkinin yaşama gücünün azalmasına neden olur. Saldırı ciddi boyuta ulaştığında yapraklar kuruyabilir.
Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis), büyüyen uçlar ve tomurcuklar gibi gelişen bitki dokularından beslenmeyi tercih eder. Bu dokular gelişmeye devam ettikçe, yapraklar ve çiçeklerin şekli büyük ölçüde bozulur. Ciddi saldırıya uğramış tomurcuklar hiç açmayabilir. Ayrıca meyveler düşük yoğunluklarda bile zarar görebilir; hıyar mahsullerinde zaman zaman rastlanan “domuz kuyruğu” meyveleri gibi şekil bozukluklarına rastlanabilir. Birçok süs bitkisinde, çok az sayıda trips bile virüs yayarak ya da örneğin gülde çiçeklere zarar vererek estetik değeri azaltarak zarara neden olabilir
Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis), hem domates lekeli solgunluk virüsü (TSWV) hem de camgüzeli nekrotik leke virüsünün (INSV) en önemli taşıyıcısıdır. Her iki virüs de çok çeşitli bitkileri etkileyebilir ve çoğu zaman bir tek konukçu bitki her iki virüsten de etkilenebilir.