Frankliniella occidentalis

Batı çiçek tripsi

Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf
Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf

Genel

Günümüzde batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis), birçok sera mahsulünde en çok zarar veren trips türüdür. Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) seralarda birçok sebze ve süs bitkisi ve çeşitli yabani otlar dahil olmak üzere çok çeşitli bitkiler üzerinde görülebilir. Özellikle hıyar, dolmalık biber, patlıcan ve birçok süs bitkisi için önemli bir zararlı türüdür.

Batı çiçek tripsi hakkında

Batı çiçek tripsinin yaşam döngüsü ve görünümü

Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) altı evrede gelişir: yumurta, iki larva dönemi, prepupa, pupa ve son olarak ergin böcek. Batı çiçek tripsinin (Frankliniella occidentalis) yumurtaları yapraklara, çiçek taç yapraklarına ve sapların yumuşak kısımları içine bırakılır. Yumurtalar bitki dokusu içine testere benzeri bir yumurtlama aygıtı kullanılarak bırakılır.

Larvalar neredeyse saydam beyaz veya sarımsı ile turuncu-sarı arası değişen renklerde olup başları büyük ve gözleri parlak kırmızıdır. Ergin dişilerin rengi çok değişkendir. Renkleri beyaz ile sarımsı turuncudan neredeyse siyaha kadar değişebilir.

Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) çoğunlukla toprağın içinde pupalaşmakla birlikte, pupalar yaprakların üzerinde, çiçeklerin içinde veya diğer korunaklı yerlerde de görülebilir. Prepupa ve pupa dönemleri, gelişmekte olan kanat yumrularından tespit edilebilir. Prepupa ile kıyaslandığında, pupanın kanat yumruları daha uzun ve daha gelişkindir, başın üzerindeki geriye doğru kavisli antenleri ise daha uzundur. Prepupa ve pupa dönemleri beslenmezler ve sadece rahatsız edildiklerinde hareket ederler. Erginlerde her iki kanat da tamamen gelişmiştir.

Batı çiçek tripsinden nasıl kurtulunur?