Genel
Boisduval koşnili (Diaspis boisduvalii), tropikal bölgelerde her yerde, daha ılıman iklimlerde ise seralarda görülür. Çok polifag bir tür olup orkide, palmiye, ananas, muz ve birçok diğer bitki türünü etkileyebilir.
Boisduval koşnilinin yaşam döngüsü ve görünümü
Renkleri beyaz ile açık sarı arasında değişen dişiler ince ve yarı saydam, yaklaşık 1,2-2,2 mm çapında dairesel veya oval şekilli olur. Nimfin değiştirdiği deriler, koşnilin merkezine yakın, pupal kılıf adı verilen açık sarı renkli noktalar oluşturur.
Ergin dişiler 200’e kadar yumurta üretebilir ve yedi aya kadar yaşayabilirler. Yumurtalar koşnilin altında beş ila yedi gün içinde çatlar ve içinden hareketli nimfler çıkar. Hareketli nimfler beslenmek için uygun bir yer aramak üzere dışarı doğru hareket eder ve genellikle birkaç saatten sonra durağan hale gelir. Yumurtadan erginliğe gelişim süresi erkeklerde ortalama 33 gün, dişilerde ise ortalama 50 gündür.
Zarar belirtileri
Boisduval koşnilinin ilk işareti, bitkilerin yaprak üst ve alt yüzeyleri, meyveleri ve gövdelerinde kabuklu bitlerin varlığıdır. Palmiyede Boisduval koşnili normalde yapraklarda ve gövdede görülür. Beslenme sırasında salgılanan zehirli salya, beslenme bölgesindeki dokularda nekroza neden olur. Bu koşnil orkidede genellikle yaprak orta damarını ve yaprak sapının kın ile kaplı bölümünü tercih eder. Orkidelerde küçük istilalar yoğun renk değişimine neden olur.