Dysaphis plantaginea

Elma gri yaprak biti

Genel

Elma gri yaprak biti, Dysaphis plantaginea, ciddi bir elma zararlısıdır. Avrupa'da yaygındır ve ayrıca Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya'da da görülür ve gerek sürgünlerde, gerekse de meyvelerde ciddi zarara neden olabilir.

Elma gri yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Kanatlı ve kanatsız ergin formları ile yaprak bitleri, karmaşık bir yaşam döngüsüne ve renk çeşitliliğine sahiptirler. Erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirirler. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Elma gri yaprak bitinin ergin doğurgan (kanatsız) dişileri 2,1-2,6 mm uzunluğundadır ve rengi, bir miktar beyaz mum tozuyla, pembe ile koyu mavimsi gri arasında değişir. Mum borucukları siyah ve konik uçlu, kauda ise koyu, kısa ve üçgen şeklindedir.

Dysaphis plantaginea sonbaharda, meyve dallarının ve daha küçük dalların kabuk çatlaklarına ve elma ağaçlarının tomurcuklarının tabanlarına yumurta bırakır. Yavrular ilkbaharda yumurtadan çıkar ve ilk önce yaprak bitleri tomurcuklara, meyve dallarının yapraklarına ve rozet yapraklarına saldırır. İstila daha sonra genç sürgünlere yayılır. İlkbahar ve yaz aylarında üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla gerçekleşir. Mayıs veya Haziran sonlarında (kuzey yarım kürede) ağaçlarda çoklu büyük koloniler bulunabilir. Kanatlı yaprak bitleri Haziran ve Temmuz aylarında ortaya çıkar. Yaz konukçusu olan sinir otlarına (Plantago spp.) taşınırlar. Ancak elmanın üzerinde üreme Ağustos ayına kadar devam edebilir. Sonbahar başlarında kanatlı elma gri yaprak bitleri, yumurta bırakmak için elmaya döner.