Genel
Sera patates yaprak biti (Aulacorthum solani), özellikle dolmalık biber (Kaliforniya biber) mahsullerini ciddi şekilde etkileyen yerli bir Avrupa yaprak biti türüdür. Bu yaprak bitleri ayrıca begonya gibi süs bitkilerinin yanı sıra patates, marul, fasulye, patlıcan ve bazen de domatesleri etkiler.
Sera patates yaprak bitinin yaşam döngüsü
Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Üreme eşeysiz olduğunda genç yaprak biti gelişmiş nimfler olarak doğar. Derhal bitki öz suyundan beslenmeye başlar ve hızla gelişirler. Üreme eşeyli olduğunda yaprak bitleri kışlayan yumurtalar bırakır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla da gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler. Sera patates yaprak bitinin kanatsız ergin evresi orta büyüklükte (1,8 - 3,0 mm uzunluğunda) ve oval şeklindedir. Rengi, açık sarı-yeşil ile kahverengi-yeşil arasında değişir ve genelde parlak bir görünüme sahiptir. Antenleri bir dizi daha koyu bantla işaretlidir ve vücudundan daha uzundur. Bacakları da uzundur; kornikulusların tabanında, karın üzerinde iki adet belirgin, koyu yeşil nokta bulunur. Kahverengi bir baş, koyu bir toraks ve soluk ile koyu arasında değişen enine bantlara sahip koyu renkli karınları olan alate (kanatlı) dişiler sarı-yeşildir. Vücut şekli kanatsız dişilerinkine benzer, ancak 2,0-3,0 mm uzunluğundadır. Sera patates yaprak biti, hem anholosiklik (yumurta bırakılmaz) hem de holosiklik (kış yumurtaları üretilir) yaşam döngülerine sahiptir. Konukçu değiştirilmez ve iki tür yaşam döngüsü de aynı konukçu bitkide ortaya çıkar. Yaprak biti sadece seralarda değil, açık alanda korunaklı yerlerde de kışlayabilir.
Zarar belirtileri
Sera patates yaprak biti (Aulacorthum solani) dolmalık biber yapraklarını veya meyvesini delerek bitkinin büyüyen ucunda şekil bozulmalarına yol açan toksik bir madde salgılar. Bitkinin tam olarak nereden delindiği önemli değildir. Mahsulde daha aşağıdaki yaprakların delinmesi yukarıda, topaklı yapraklar ve kıvrılmış yaprak kenarları şeklinde kendini gösteren bozuk şekilli bir gelişmeye neden olabilir. Yaprak bitlerinin gerçekleştirdiği delmelerin ani etkileri alt yapraklarda sarı lekeler şeklinde görülür. Şiddetli sararmayı yaprak dökülmesi bile izleyebilir.