Genel
Tütün yaprak biti (Myzus persicae subsp. nicotianae) muhtemelen Uzak Doğu'daki yeşil şeftali yaprak bitinden evrimleşmiştir ve hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Güney Amerika'daki tütün bitkilerinin bir kilit zararlısıdır. Tütün yaprak bitine (Myzus persicae subsp. nicotianae) ayrıca dolmalık biber, patlıcan, krizantem ve çeşitli saksı bitkileri ve kesme çiçek bitkileri gibi bir dizi sera mahsulünde de rastlanmaktadır.
Tütün yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü
Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formlarıyla ve renk çeşitliliğiyle yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Üreme eşeysiz olduğunda genç yaprak biti gelişmiş nimfler olarak doğar. Derhal bitki öz suyundan beslenmeye başlar ve hızla gelişirler. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.
Kanatsız tütün yaprak bitleri (Myzus persicae subsp. nicotianae) daima pembe veya kırmızı olur. Mat görünürler ve asla parlak değildirler. Kanatlı bireylerin kahverengi-siyah bir baş ve toraksı ve kırmızımsı bir karınları vardır. Karınları üzerinde koyu kahverengi bir nokta vardır ve vücudu boyunca enine birkaç siyah şerit bulunur. Antenler vücut uzunluğunun 0,7-1,0 katı kadardır ve mum borucuklarına kadar ulaşır. Vücut uzunluğu 1,2-2,3 mm arasıdır.
Zarar belirtileri
Nimfler ve erginler bitkiden besinleri alır ve büyüme hormonlarının dengesini bozar. Sonuç olarak, bitkinin gelişmesi yavaşlayarak yaprakların şeklinin bozulmasına yol açar veya istilanın sezonun yeterince erken dönemlerinde gerçekleşmesi halinde ise genç bitkilerin ölümüne neden olur. Gecikmiş büyüme ve yaprak dökülmesi verimi azaltır.
Bitki öz suyu, şeker bakımından zengindir, bununla birlikte protein içeriği düşüktür. Bu nedenle yaprak bitlerinin yeterli miktarda protein elde etmek için bol miktarda öz su almaları gerekir. Fazla şeker, tatlı öz su şeklinde salgılanır ve mahsulü ve meyvesini yapışkan hale getirir. Siyah küf mantarları (Cladosporium spp.) bu tatlı öz suda gelişir ve bu sırada meyve ve süs bitkilerini kirleterek onları pazara uygun olmayan bir hale getirir. Aynı zamanda, yapraklardaki fotosentez azalır ve bu da üretimi etkiler. Genellikle çok kalabalık kolonilerde bulunurlar, ancak aynı zamanda mahsulde yürüyerek de dağılabilirler. Tütün yaprak biti, bitkinin tepesine daha yakın, yeşil şeftali yaprak bitine kıyasla daha yoğun koloniler oluşturma eğilimindedir. Tütün yaprak bitlerinin (Myzus persicae subsp. nicotianae) ne derece virüs bulaştırabildiği de bilinmemektedir.