Kategori: Yetiştirme tavsiyesi
Yayın tarihi:: Şubat 13, 2021

Kirazda verim ve kalite artışı, homojenite ve erkencilik sağlayın

Kiraz.jpg

Kirazda verim ve kalite artışı, homojenite ve erkencilik sağlayın

Kirazda verim ve kalite artışı, homojenite ve erkencilik almak Natupol Booster, ProVigor ve ProGres ürünlerimizle mümkün. ProVigor ve ProGres ürünlerimizi içeren NatuGro serimiz, Türkiye’de ve dünyada son zamanlarda talebin ve ilginin gittikçe arttığı biyostimülantlar grubunda yer alır. Natupol Booster bombus arılarımız ise ise tozlaşmayı garanti altına alır.

Kiraz

Ülkemizde kiraz özellikle Mayıs ve Haziran başı ilk hasatı yapılabilen türlerde, yüksek kazanç getirir. Kirazın yıllık bakımında hasata kadar birçok farklı ayrıntı yer almaktadır. Gerekli adımlar atılırak kirazdan iyi bir verim almak ve üst düzeyde kazanç sağlamak mümkün olur.

Kiraz ağaçlarının gövde ve ana dalları - 28°C‘ye kadar dayanabilirken, çiçeklenme döneminde çiçeklere -2°C’de, meyvelere ise -1°C’de don vurabilir. Kışın 1000 saatin üstünde soğuklama ihtiyacı duyan kiraz, bahar ayında ilk çiçek açan bitkilerden biridir. Kirazda fenolojik dönemler, tomurcukların kabarması, pembe tomurcuk dönemi, çiçeklenme, yapraklanma, meyve teşekkülü (yeşil meyve ve meyve irileşme), olgunlaşma ve hasat dönemidir.

Kiraz’da NatuGro Programı

NatuGro ürünlerimiz yani ProVigor ve ProGres içeriğinde dünyada bilinen en kaliteli deniz yosunu özlerini içeren, farklı oranlarda hümik , fulvik, askorbik ve amino asitler bulunduran, vitamin ve kimyasal maddelerle zenginleştirilmiş eşsiz bir biyostimülant serisidir.

Pembe tomurcuk döneminde uygulanmaya başlandığında gözlerin yapısını destekleyerek, bitkinin çiçeklenme donemine geçmesi için metabolik süreçleri teşvik eder. Homojen çiçeklenme ve kaliteli polen oluşumu sağlar. Çiçeklenme yaşamayan kör dal oluşumunu azaltır. Çiçek ve meyve tutumu daha iyi olur.

Çiçeklenme döneminde kullanılan Natupol Booster Bombus arıları, kapalı ve soğuk havalarda bile çalışmaya devam ederek yetersiz tozlaşmayı engeller. Kirazların çiçeklendiği iklimlerde bal arıları özellikle sabah saatlerinde farklı bitkilere yönelirken, bombus arıları kiraz çiçeklerini tercih eder. Sıcaklık 140C ve altına düştüğünde bal arılarında uçuş etkinliği azalır. Bombuslar bal arıları için çok soğuk olarak görülen 80C’de bile çalışmaya devam ederler. Bombusların güçlü fizikleri ve farklı uçuş yetenekleri vardır, rüzgarlı havalarda bile çalışabilirler. Bombus arıları bahçe dışına çıkmaya daha az meyillidir, ve tek bir uçuşta daha fazla çiçek dolaşırlar. Bu sayede daha iyi meyve tutumu sağlar.

Çiçeklenme sonrası ve meyve irileşme döneminde NatuGro programı ile ağacın ilk meyve oluşumu döneminde soğuğa karşı direnci artar, besin alınımı teşvik edilerek vejetatif gelişme desteklenir. Meyvelerin olgunlaşma dönemine güçlü girmesini destekler.

Meyve olgunlaşma döneminde, bitkinin irileşmesine katkı sağlar. Erkencilik ve homojenite sağlar. Meyveler daha iyi renk alır, parlaklığı daha iyi olur.

Capnodis_spp.jpg

Dip kurdu mücadelesinde Capsanem

Ek olarak bahar aylarında Kiraz dip kurdu, Capnodis sp. mücadelesinde faydalı bir nematod olan Capsanem ürünümüzü kullanabilirsiniz.

Biyostimülantlar ve Capnodis mücadelesi hakkında bilgi almak için ilgili yazılara gidebilirsiniz.