Myzus persicae subsp. nicotianae

Tütün yaprak biti

Genel

Tütün yaprak biti (Myzus persicae subsp. nicotianae) muhtemelen Uzak Doğu'daki yeşil şeftali yaprak bitinden evrimleşmiştir ve hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Güney Amerika'daki tütün bitkilerinin bir kilit zararlısıdır. Tütün yaprak bitine (Myzus persicae subsp. nicotianae) ayrıca dolmalık biber, patlıcan, krizantem ve çeşitli saksı bitkileri ve kesme çiçek bitkileri gibi bir dizi sera mahsulünde de rastlanmaktadır.

Tütün yaprak biti hakkında

Play

Tütün yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formlarıyla ve renk çeşitliliğiyle yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Üreme eşeysiz olduğunda genç yaprak biti gelişmiş nimfler olarak doğar. Derhal bitki öz suyundan beslenmeye başlar ve hızla gelişirler. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Kanatsız tütün yaprak bitleri (Myzus persicae subsp. nicotianae) daima pembe veya kırmızı olur. Mat görünürler ve asla parlak değildirler. Kanatlı bireylerin kahverengi-siyah bir baş ve toraksı ve kırmızımsı bir karınları vardır. Karınları üzerinde koyu kahverengi bir nokta vardır ve vücudu boyunca enine birkaç siyah şerit bulunur. Antenler vücut uzunluğunun 0,7-1,0 katı kadardır ve mum borucuklarına kadar ulaşır. Vücut uzunluğu 1,2-2,3 mm arasıdır.

Tütün yaprak bitinden nasıl kurtulunur?