Genel
Yaban mersini yaprak biti, Ericaphis fimbriata veya Ericaphis scammelli, büyük olasılıkla Kuzey Amerika kökenlidir ve muhtemelen bitki materyali ile Avrupa'ya getirilmiştir. Yaban mersini ile beslenir ve yaban mersini scorch virüsünün bir vektörüdür.
Yaban mersini yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü
Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.
Yaban mersini yaprak bitinin kanatsız dişileri soluk sarı-yeşil renktedir. Mum borucukları uzun ve düzdür.
Yaban mersini yaprak bitleri, yaban mersini çalıları üzerinde yumurta formunda kışlar. Yumurtalardan çıkan fundatriksler (döllerin anası) kanatsız ve kanatlı partenojenik dişiler üretir ve daha sonra bunlar da dişiler üretmeye devam eder. Yaprak bitleri özellikle genç sürgünler üzerinde bulunur. Yaprak biti yoğunlukları, Haziran ve Temmuz aylarında doruğa ulaşır. Eşeyli erginler Eylül ve Ekim aylarında üretilir ve eşeyli dişiler yumurtalarını kışlamaları için yaban mersini çalılarının üzerine bırakır.
Zarar belirtileri
Yaban mersini yaprak biti, yaban mersini çalılarının genç sürgünlerinde yoğun koloniler halinde yaşar ve çok miktarda yapışkan tatlı öz su üretir. Yaprak bitleri yaban mersini scorch virüsünü yayar. Bu virüs hastalığı ciddi verim kaybına neden olabilir.